onsdag 19 december 2012
Kåldolmar
Receptet från Bonniers kokbok.
1 vitkålshuvud (ca 1 ½ kg)
½ dl rundkornigt ris (eller ca 1 ½ dl kokt ris)
½ gul lök
1 msk smör
300 g bland- eller fläskfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
1 dl vatten
2 msk smör
1 msk sirap
- sås -
3 dl köttbuljong
2 tsk maizena majsstärkelse
2 krm salt
½ krm svartpeppar
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg ner kålen i vattnet med stocken upp och lossa bladen efter hand som de mjuknar. Spola av dem i kallt vatten och låt dem rinna av, gärna på en handduk. Skär från utsidan bort en del av den grova bladnerven. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen och låt det svalna. Skala och hacka löken. Fräs den några minuter i smör i en stekpanna. Blanda färsen med ris, lök, salt, peppar, ägg och vatten till en lös färs. Fördela färsen på kålbladen, vik in sidorna och rulla ihop till dolmar. Fäst eventuellt med tandpetare. Bryn kåldolmarna i smör i stekpannan och ringla över sirap. Lägg över dolmarna i en gryta. Skölj ur stekpannan med lite av buljongen och häll över i grytan. Låt kåldolmarna eftersteka under lock på svag värme cirka 30 minuter. Ta upp dolmarna, späd med mera buljong och vispa ner mjölet utrört i lite kallt vatten. Låt skyn koka upp och smaksätt med salt och peppar. Servera kåldolmarna med sås, rårörda lingon och ev. kokt potatis eller potatismos.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar