fredag 21 december 2012

Daal


Receptet hittade vi här. Vi glömde spenaten så den fick bli dekoration (istället för färsk koriander som inte fanns i affären).

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 msk riven ingefära
3 msk olivolja
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor, lätt stötta i mortel
2 tsk gurkmeja
500 g krossade tomater
1 burk kokosmjölk (400 ml, ej lätt)
2 (höns)buljongtärningar
3 dl röda linser
vatten
salt och vitpeppar
1 pkt färsk babyspenat (70 g)
1 kruka koriander

Skala och hacka lök, vitlök och chili. Riv ingefäran. Hetta upp oljan och fräs det hackade och ingefäran i en stor gryta utan att det tar färg. Lägg i kanelstängerna och de övriga kryddorna och låt dem fräsa med en minut under omrörning. Häll i tomater och kokosmjölk och smula i buljongtärningarna. Rör om och koka upp. Tillsätt linserna och låt det sjuda cirka 10 minuter under lock tills linserna är kokta men inte mosiga. Lite tuggmotstånd ska de ha. Smaka av med salt och peppar och tillsätt spenaten. Låt det sjuda ett par minuter. Soppan sväller efter hand, så den kan behövas spädas med vatten. Justera i så fall kryddningen. Servera med hackad koriander i en skål bredvid att toppa soppan med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar