måndag 21 januari 2013
Malaysisk laksa
4 kycklingfiléer
2 schalottenlökar, hackade
3 röda chilifrukter, urkärnade och hackade
1 vitlöksklyfta
2 tsk färsk ingefära, riven
rivet skal av 1 lime
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk mald koriander
2 msk thailändsk fisksås
2 msk rostade jordnötter
2 msk oliv- eller rapsolja
1 l fisk- eller grönsaksbuljong
225 g bovetenudlar
2 dl kokosgrädde
1 tsk mörkt råsocker
350 g färska räkor, skalade
4 nävar böngroddar
Strimla kycklingfiléerna, fräs i smör eller olja och ställ åt sidan. Kör schalottenlök, chili, vitlök, ingefära, limeskal, gurkmeja, koriander, fisksås och jordnötter till puré med stavmixer eller i matberedare. Hetta upp oljan i en rymlig gryta och fräs kryddpastan under omrörning i 2 minuter. Rör ner buljongen, låt det hela koka upp och sänk värmen. Sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt kycklingen mot slutet. Koka nudlarna enligt instruktionerna på paketet. Häll av dem och fördela i (fyra) skålar. Rör ner kokosgrädde och socker i soppan, vänd ner räkorna och låt dem bli genomvarma. Dra grytan från värmen och blanda försiktigt i böngroddar samt hälften av koriandern. Ös upp soppan över nudlarna, strö på koriander och servera genast.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar